Robotmánia

A Google már a napi rutinodat is tudja

Ha esetleg elfelejtetted, hogy merre is ittad azt a jó kávét tegnapelőtt

2017. június 17. - Forgács Benjámin

Reggeli otthon, irány a munkába, onnan haza, mindez hétköznap, majd hétvégén esetleg egy kis kiruccanás például a Tisza-tóhoz. Tökmindegy merre megyünk, a Google Idővonal szolgáltatása nyugtázza minden egyes lépésünket.

pexels-photo.jpg

A felhasználóiról a Google többféle különböző adatot gyűjt, melyet örömest fel is használ, feltéve ha jogot adunk neki hozzá. Az engedélyadás lényegében a felhasználási feltételek elfogadását jelenti. Mi információkkal "fizetünk" a szolgáltatásaiért. Jelenleg olyan információkat is igyekszik begyűjteni, ami nem feltétlen az online aktivitásunkhoz kapcsolódik, hanem a mi mozgásunkat veszi alapul. Ezen információgyűjtő eszköz, ami a helyadatokat szolgáltatja rólunk az a saját mobilunk.

A Google idővonal szolgáltatását ha még nem tettük meg, akkor azt elsőnek engedélyeznünk kell, feltéve ha szeretnénk a 0-24 nyomkövetést. Ezt egyszerűen úgy tudjuk megtenni, hogy a Google Térképet megnyitva a baloldali lenyíló menüből a Saját idővonal menüpontra kattintunk. Ha még nem használtuk a szolgáltatást, akkor a Google kéri a szolgáltatás engedélyezését. 

Mi van ha már elfogadtam a feltételeket? Ebben az esetben már rögtön az Idővonal kezdőoldala jelenik meg, ha erre a menüpontra kattintunk. Ez egy olyan térkép, amelyen piros pontokkal jelöli a Google azokat a helyeket ahol már voltunk. Látogatott helynek az minősül, ahol ténylegesen jártunk. Bal felül lehetőségünk van konkrét napra keresni, melyet ha megteszünk, akkor a rendelkezésére álló helyadatok alapján, melyhez a mobileszköz helyadatait használja fel, képes megmondani, hogy milyen időtartamban és hol tartózkodtunk. Továbbá megmutatja, hogy ha mozogtunk valahová a két helyszín között milyen útvonalon mentünk, valamint megtippeli azt, hogy mivel utaztunk.

Érdekességként elmondható, hogy a rendszer annyira komplex, hogy mivel a Google Térkép rendelkezik Magyarország valamennyi vasútközlekedési útvonal információval, ezért képes arra, hogy meghatározza azt is, hogy vonattal utazunk-e. Ha átszállunk, akkor azt  mondja meg, hogy hol tettük meg azt. Természetesen előfordul ,hogy tévesen jelez bizonyos dolgokat: például biciklizés helyett autóval történt közlekedést jelez. Ezeket a hibákat mi magunk tudjuk módosítani, javítani az idővonalunkon.

Továbbá ha meglátogatunk egy bizonyos helyet, amelyről a Google Térkép kevés információval rendelkezik, a rendszer megkér minket, hogy válaszoljunk néhány kérdésre. A Google objektív információkat is kér a helyről. Például: Vannak e vegetáriánus ételek? vagy Romantikusnak mondható a hely? Emellett természetesen, mint várható megoszthatjuk egyéni véleményünket is a hellyel kapcsolatosan.

A szolgáltatás igyekszik tanítani magát, figyeli a preferált közlekedési eszközt és a gyakran használt útvonalakat. A Google ezen szolgáltatása rengeteg felhasználói adatot gyújt, melyet felhasználva a vállalat képes még jobban célzott, az igényeinket még jobban figyelembevevő és kihasználó reklámokkal előhozakodni az oldalain.

A bejegyzés trackback címe:

https://robotmania.blog.hu/api/trackback/id/tr7312576921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása