Robotmánia

7 készség, ami fontos a műszaki területen

2017. május 09. - Forgács Benjámin

Legyen valaki informatikus vagy mérnök vannak olyan készségek, amelyeknek megléte létfontosságú a teljesítéshez. A vállalatok főként ezek meglétét nézik a leendő munkavállalókban, úgyhogy ha ilyen pályára készülsz, ezeket mindenképp csekkold le!

ict_800x390.jpg

Problémamegoldás

Mondhatni erre épül minden a műszaki területen. Bármikor közbe jöhet valami váratlan dolog, pl.: hirtelen elromlik valami, elmegy az internet és hasonló bosszantó dolgok. Fontos, hogy nyugodtnak és talpraesettnek kell lenni, mérlegelve a szituációt az elérhető legjobb döntést kell meghozni.

Logikus gondolkodás

Lásd át a lényeget, vedd észre a lehetőségeket és keress minél több megoldást, majd azok közül válaszd ki a szerinted legjobbat. Emellett a programozói készséghez is nagyon fontos a logikusság.

Csapatmunka

Nagyon nehéz azoknak a műszaki területen való elhelyezkedés, akik nem képesek csapatban dolgozni. Bármilyen jó szakember valaki, ha képtelen az együttműködésre, akkor nagyon nehéz lesz neki befutni és számára a munkatársak akadályozó tényezők lesznek. Aki empatikusan és optimistán képes dolgozni csapatban, az jó hatással van az  összhangulatra és az elvégzendő feladat minőségére. Vállalj felelőséget tetteidért és szólalj fel a csapat érdekébe!

photo-teamwork-organisation.jpg

Kreativitás, innovatív gondolkodás

Gyakran hallani, hogy nincsen rossz kérdés vagy rossz megoldás. Vannak ötletek, melyekkel óriásit lehet nyerni és vannak kevésbé jó megoldások, hiszen bármit meg lehet oldani csak az a kérdés, hogy rövidebb vagy a hosszabb utat választjuk. Ötletelj, találj ki valami újat, majd tárd fel annak megvalósításának lehetőségeit!

Kommunikációs készség

Tudj megszólalni, elmondani a dolgok lényegét, igyekezz, hogy mások megértsék kéréseidet! Figyelj a hangvételre, ha feszült vagy inkább pihenj egy kicsit, sétálj egyet! 

Előadói készség

Merj kiállni mások elé, hogy érvényesülni tudj! Semmi gond ha bátortalan vagy eleinte, hiszen ez azt jelezheti, hogy nincs elég önbizalmad, vagy nem bízol eléggé magadban. Ez fejleszthető: Légy merész, kicsit őrült, vállalj be merészebb feladatokat, ezzel is fejleszted önmagad!

151544-636225897262838077-16x9.jpg

Angol nyelv

Angol nyelvi tudás mondhatni alap. Sőt előnyt igazából már csak az jelent, ha az angol nyelv mellett valamelyik másik nyelvet is beszéled, természetesen nem a magyarra gondolok.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://robotmania.blog.hu/api/trackback/id/tr5812451755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.05.09. 17:18:35

Szerintem a legtöbben a csapatmunka és a kommunikáció terén akadnak el a pályájuk során. (az angolt nem számítva)

Sajnos az a legrosszabb, ha valaki azt hiszi, hogy ezeken a területeken is jó. Dolgoztam pár antiszociálissal, akik meg voltak róla győződve, hogy mennyire jó csapattagok és milyen jól kommunikálnak.

Az előadói készségnél azért megkülönböztetném hogy a csapaton belül el tudod mondani a véleményed, vagy az egész cég előtt. Utóbbi azért nem olyan fontos, ha nem vagy olyan pozícióban.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.05.09. 17:27:03

Még egy gondolat. Manapság a műszaki gondolkodást nem csak azoknak kell elsajátítani, akik műszaki területen dolgoznak, hanem mindenkinek. Lassan már lépni sem lehet anélkül, hogy ne botlanánk valami műszaki megoldásba és ott bizony el kell boldogulni felhasználói szinten. (pl egy jegy vásárlás az automatából) Persze az eszközöket mindenki használni akarja, de megtanulni, megérteni senki, ezért aztán mindig a "műszaki zseni" ismerős majd megcsinálja a hozzáállás, legyen az akár az egy köremail vagy a telefonnál a fényerő átállítása.
El kell fogadni, hogy eben a világban mindenkinek érteni kell hozzá egy kicsit.
Valójában senki sem születik műszaki tudással (ahogy nyelvtudással sem) Csak van aki leül és megtanulja. Lehet nem ő lesz a legjobb, de minimál szinten mindenkinek el kell boldogulnia.

oldalas 2017.05.09. 18:10:46

ebből egyik sincs meg...
süti beállítások módosítása